Thursday, August 7, 2014

Breastfeeding week


Assalamualaikum..
Hye..sebagai salah seorang ibu yang menyusukan..
nk wish ibu2 semua 
HAPPY BREASTFEEDING WEEK!!
Teringat balik seminggu awal lepas anak aku keluar dulu..hoho..
Mencabar sungguh..tp Alhamdulillah setel smpai skang..
Now timbul masalah baru yg xberape nak masalah lah..
How to wean off?? Haha..

Antare kesimpulan aku pasal bfeeding ni..

No1..niat (kenape nk bfeed)
No2..usaha (tambah ilmu..g class..tye kawan..xpon google je)
No3..support (carik the positive support from hubby ke kakak ipar ke kawan ke kawan2 fb ke)
No4..tawakal (doa kat tuhan..ni paling kuat among all)

Alhamdulillah aku rase super lucky...
Walaupon aku start degan zero knowledge pasal bfeeding ni, berjaye gak menempuh segale onak duri perjalanan bfeed my beloved gigirl smpai la ke saat ini..

Starting journey bfeeding Sofea xlah smooth and mase kat spital mmg on formula..ditopup bfeed sekali due tige je kot..siap malam2 nursery jagekan..erk..huhu..

Right after deliver tu..try to bfeed tapi mummy super dizzy n ngantok yg amat..side effect from pethidine..n penat kene induce start 8.30am smpai pukul 5.37pm..haih..teringat balik terkilan juga..time tu Sofea pandai betul latch..her sucking reflex mmg superb..tapi mami yg takut terlepas die..chupp..nk g hug n kiss Sofea jap..rase bersalah bile teringat balik..

Tu baru challenge no 1..balik rumah..tgh kompius camne ni nk bfeed ke bagi susu formula..bg susu cap apekah..ade ke susu badan ni..cukup ke..nk kene topup ke..btw thanks soo much la to my MIL tolong belikan segale botol susu..berus botol..susu..steriliser semua..almaklumle mmg dlm kepale otak nk bfeed aje so mmg x prepare ape2 brg lah..knowledge pon ciput2 je..hehe..so we decide to bfeed smbil topup lah..

Pastu dtg makcik tukang urut..im blessed..she support bfeed 100%..siap pesan nti beli satu pam..prepare kot2 nanti bengkak susu..n perah lah susu sikit simpan..nti time berurut anak nangis dah ade susu perah..makcik siap ajar urut cik B (camne?? mcm buat pemeriksaan payudara utk check ketulan abnormal tu je) n pesan soh urut2 tiap kali mandi..siap tolong betulkan lubang susu keluar lagi..huhu..(nak no makcik Laila ni gtaw k..die dok kt kg.pandan)..
Ptg tu gak beloved hubby g beli pam sebijik..kiterang try pam pureen electric tu..honestly berjasa gak pam ni..even bunyi mcm org mesen rumput..haha..
N tgh mlm tu jugak merase cemane breast engorged punye sakit..plus sakit kat epi n rengat2 uterus nk mengecik..phew..dengan tengah berbekung nye..mak aiiii...almost meroyan..haha..tapi lucky me my baby jenis penyabar..xde nk nangis2 je..setel lah beberape prob..hehe..tak..tak royan pon..haha..

The next dugaan is Sofea jaundice!! Time check up nb time tu die day 4..sb reading 360++ like dat..huwaaaa...pastu x masuk kes xnak admit Sofea kt hospital die lahir plak..nti cerita k..
Btw end up g A&E Ampang Puteri..recheck SB dr tu kate normal xyah admit..legaaaaaa...blk umah pulun bfeed..n bla bla..buat petua itu ini..
Day 6 lepas recheck lagi SB Sofea..n again da masuk range normal utk umur die..so time tu stop formula terus n continue bfeed :)

Yes kenkadang ragu2 tu ade..cukup ke susu..ade ke susu..kenyang ke anak..tapi kite boleh taw jawapan soalan2 anxiety tu..ILMU..hehe..

Opss panjang plak cerita..tu baru seminggu pertama yg super mencabar..(padahal ade lagi byk kes org lain yang lagi mencabar..haha)..huhu..next challenges nanti2 pulak cerita okeh..

Im so lucky sbb dpt full support from hubby..from family..from kawan2 yg da byk experience..from facebook..google..huhu..from my makcik urut..n yes semua pon Allah yang kasi..so in the end sgt2 bersyukur ke hadrat Nya..
Since tu la i niat nk tolong mane2 mak yg memerlukan pertolongan..n yes mmg sgt2 hapy bile tgok mane2 mak berjaya bfeed anak die :) i will always support mane2 emak yg memerlukan sokongan..jangan malu2 asking for my help..i try my best to help..even the least thing to do is just dengar masalah je..hehe..

kalau ade mane2 ibu yg kecundang..its ok..dun feel bad..ade hikmah nya..cuba lagi next baby okeh :)

last but not least..err selalu jeles tgok iklan formula kat TV..mcm hebat sungguh okeh..

Monday, June 16, 2014

FAHAMILAH ANAK ANDA, MEREKA TIDAK DEGIL


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

Satu soalan telah diajukan; degil ke anak saya yang baru 1 tahun 6 bulan yang tidak mahu mendengar kata bila dilarang? Orang keliling mengatakan dia degil. Dia juga suka merampas mainan kanak-kanak lain. Ibu kata tidak boleh garang dan marah anak. Namun, jika tidak marah, dia menjadi-jadi perangainya. Bolehkah dia dihukum dan bagaimana?
__________________________________________________________
Anak baru satu tahun 6 bulan. Usia ini masih kecil dan yang paling ketara pada usia ini ialah anak-anak kecil dijadikan oleh Allah kuat ego centric. Maksudnya bukan dia ego, tetapi dia lebih fokus kepada dirinya. Mekanisma ini ada pada setiap manusia pada usia ini. Inilah cara Allah memastikan kemandirian manusia di dunia ini.

Anak-anak pada usia ini hanya memikirkan dirinya kerana pada usia ini bahagian lapisan kedua daripada bahagian ketiga lapisan otak - triune belum begitu berkembang.

Otak ada tiga lapis. Bahagian paling bawah mengawal keselamatan, berkembang pada masa lahir hingga 3 tahun. Pada usia ini anak-anak hanya memberi respons kepada stimulus, ransangan dan belum boleh berfikir.

Pada usia 3 tahun barulah lapisan kedua atau otak tengah anak berkembang. Bahagian otak ini menjaga emosi dan kesihatan. Pada ketika ini barulah anak-anak memikirkan orang lain dan sedar lebih mengenai kewujudan orang lain. Pada masa ini juga barulah EQ anak mula berkembang dan dia mula faham untuk bertolak ansur.

Anda akan lihat anak yang merasakan dia dijaga dengan baik dan berasa selamat, bahagian otak tengah ini mungkin sudah mula berkembang pada usia lebih awal. Maka anda melihat situasi anak-anak itu baru menjangkau 2 tahun, tapi sudah boleh memikirkan perasaan orang lain. Pucuk pangkalnya, bila anak itu rasa selamat, perkembangannya cepat.

Pada usia 4 tahun keatas barulah bahagian otak paling atas iaitu neokorteks atau otak berfikir anak mula-mula develop. Barulah mereka boleh faham penerangan yang kita beri dengan lebih lagi. Namun, mereka masih belum boleh membezakan yang baik dari yang buruk kerana mereka belum mumayiz. Frontal lobe mereka belum develop penuh.

Oleh kerana ibu bapa dan ramai orang dewasa termasuk datuk nenek tak faham, cepat saja mereka menamakan anak-anak kecil seperti yang nampak tidak mendengar penerangan dan larangan sebagai degil dan ego.

Setiap kali Ibu mendengar perkara seperti ini, terhiris sungguh hati Ibu kerana sampai hati orang dewasa melakukan perkara begini kepada anak-anak kecil yang masih suci seperti kain putih.

Jika anak itu salah berperangai, merebut barang, atau bermain dengan benda yang merbahaya, untuk dia tidak terus melakukan perkara itu, anda boleh mengambil dia dari situ dan boleh katakan kepadanya No, ini tak boleh, dengan tegas tapi penuh kasih-sayang. Kemudian bawa dan ajak dengan baik dia ke tempat yang ada benda yang boleh dia bermain dan katakan, Yes, yang ini boleh. Dan katakan lebih dari 3 kali untuk menguat stimulus positif yang akan membina diri yang positif. Supaya, terakam diminda bawah sedarnya akan stimulus positif ini. Dia tidak boleh terus ingat, kerana tempat memori adalah pada bahagian otak tengah. Masa ini bahagian itu belum lagi develop.

Ya, memang kononnya jalan paling senang dan cepat bagi menangani anak-anak kecil yang kuat kehendaknya ini ialah dengan memarahinya dan menghukumnya dengan kasar. Tapi ini menyebabkan anak ini berasa tidak selamat. Ingat pada usia ini, bahagian otak paling bawah yang sedang develop. Anak ini akan berasa tidak selamat. Bila seorang itu berasa tidak selamat, dia akan lari atau melawan. Maka itulah yang menyebabkan bila dia besar sikit dan kerana keadaan marah-marah dan melarang dengan kasar ini berteus, anak itu akan selalu mengamuk dan bertambah kuat mengamuk. Atau menjadi anak-anak yang senyap kerana TAKUT dan tiada keyakinan diri.

Bila terjadi begini, apakah yang ramai orang dewasa lakukan? kuatkan lagi marah dan kuatkan lagi hukuman. Lama-lama, menjangkau 3 tahun, emosi anak penuh dengan kemarahan dan kesedihan. Anak begini membesar menjadi anak-anak yang memendam rasa, nampak diam, tapi bom jengka sedang berdetik, menunggu masa saja untuk meletup. Tiba usia yang lebih tua, seperti remaja, anak yang sama ini akan menjadi sangat degil, pemarah dan tidak hormat orang tua. Ada yang menerajang ibu bapa!

Bukankah telah diingatkan oleh Nabi s.a.w, bahawa pada akhir zaman, akan ramai anak-anak yang menjadi tuan pada ibu bapa mereka. Bukan kerana ibu bapa mereka melayan mereka dengan kasih-sayang tetapi kerana ramai ibu bapa yang tidak memahami bagaimana untuk mendidik anak-anak sehingga mereka tersilap cara lalu merosakkan diri anak-anak itu sendiri.

Anak yang dibesarkan dengan kasih-sayang, hormat dan kefahaman psikologi kanak-kanak, akan membesar mengasihi ibu bapa mereka.

Bila kita berlembut dengan anak sekecil 1 tahun 6 bulan itu,bukan bermaksud kita memanjakan atau membiar dan kita lemah. Sebenarnya, kita sedang membina rasa selamat yang kukuh, untuk mudah otak tengahnya pula develop cepat. Kita tetap tegas, tapi kita juga penuh kasih-sayang.

Cuba tengok betul-betul, anak-anak yang dididik penuh kasih-sayang, dihormati perasaaan mereka dan berasa selamat, meningkat cepat kepandaian mereka berbanding dengan anak-anak yang selalu dimarah dan dihukum kasar.

Bila anak-anak sekecil itu merampas mainan kawan, bukan dia perampas, tapi dia belum lagi tahu maksud ini barang orang dan dia perlu meminta izin atau bermain bersama. Anak pada usia ini, kalau dia hendakkan sesuautu, dia mengambilnya sahaja. Bila tidak dapat dia akan meraung. Kerana itulah yang dimaksudkan ego centric. Centre pada dirinya sahaja.

Janganlah kita orang dewasa cepat melatah dan menghukum anak-anak kecil ini dengan perkataan seperti jahat, degil, perampas… dan dipukul dan sepertinya yang akan masuk ke unconscious mindnya dan menjadi belief atau kepercayaan yang merosakkan diri anak itu.

Ibu tahu yang membaca penulisan ibu ini adalah ibu bapa yang prihatin dan mahukan kebaikan untuk dirinya dan anak-anaknya. Ibu pernah menjadi ibu muda dan sekarang nenek pula. Ibu tahu perlunya membesarkan kesabaran. Oleh itu, janganlah risau sayang.

Kita perlu sedar, anak-anak ini didatangkan kepada kita untuk memberi kita rasa seronok dan juga membina diri kita. Membina kesabaran itu adalah salah satu daripada membina diri kita ini.

Untuk kali ini Ibu tinggalkan kepada anda dengan satu azimat. pegang dengan kemas. Azimatnya ialah SENANTIASA, SENANTIASA BERSANGKA BAIK DENGAN ANAK-ANAK TERUTAMANYA ANAK-ANAK KECIL. KEMASKAN KEYAKINAN BAHAWA ANAK-ANAK KECIL INI SUNGGUH SUCI.

Sesungguhnya sayang, anda layak bahagia dan menjadi ibu bapa berjaya.

Salam kasih - adelia babyboom

: KLIK LIKE & SHARE untuk manfaat bersama..


wit loves from ur MAMANIS

DULU LAIN SEKARANG LAIN



hari ini terasa macam nk stay up je smpai pagi
konon nk setel2 kemas rumah lipat segala baju
susun sana sini yang sepah
blogging..hihi..
stalk page itu ini
update biz infos..segale file2 tertunggak
phew
xtaw lah berjaye ke tak..hehe..sbb pukul 5 dah nak sahur kan..
puase belum berganti lagi..facepalm
ok lah nk share tips keibubapaan on next entry
so end of this entry
oh kene prektis menulis lagi
berterabur je
ok bye

wit loves from ur MAMANIS

Wednesday, June 11, 2014

THE COMEBACK

ASSALAMUALAIKUM & GOOD AFTERNOON
 
today 11th June 2014 


 cant wait to share lots of stories
in 3 years time

wit loves from ur nurse @n!$
nope no more nurse2
im MAMANIS now :)

Wednesday, June 22, 2011

HALAL JAKIM


its a happy news 4 me n my asben especially
being credited with HALAL JAKIM
r one of da biggest achievement 4 Rudyz
congrates to all Rudians
so happy

now waiting 4 result biopsy en.asben
last friday..tik tok..tik..tok..

wit loves from ur nurse @n!$

Monday, June 20, 2011

miss u sooo much

hye my mista blog
long time no see u hah
i do av lots of story to tell
lots of problem to share
lots of plan to jot down
tapi sbb it takes me 15 minutes 
to meet u mista blog
i jadi malas maw share story sama u
hihi..sebbaik ko bukan real human
sure terase kalau kawan ko wat camtuh
( i do tgh terase ekceli now :P )

ekceli cam terharu lak diri ini
melihat my stat, uish boleh tahan
ade chart yg agak ektip la
mebi hasil blog walking zaman dolu2 kot
memang berhasil la, nanti maw jenjalan lagi la

panjang nye membebel
anyway im back
wait 4 da new entry k
ngehehe, till then nunytes
( taking sum nap 4 niteshift today)


Related Posts with Thumbnails